D’n boer op – Water d’r op, water d’r af!
Stichting Buitengebied Laarbeek staat bol met mooie ondernemers. Ze doen er alles aan om zo duurzaam mogelijk te ondernemen en daarbij hebben ze vaak slimme trucjes. In deze maandelijkse rubriek lees je er meer over, met iedere keer een andere ondernemer. Deze week: de peil gestuurde drainage van Melkveebedrijf van Dijk van Dommelen!
Wilfried en Caroline van Dijk runnen, samen met hun kinderen, al jarenlang het melkveebedrijf aan Het Laar in Aarle-Rixtel. Wilfried groeide als kleine jongen op in het bedrijf van zijn ouders en wilde altijd al boer worden. In 1999 nam hij het bedrijf over en dat doet hij tot op de dag van vandaag met erg veel plezier. Gedurende de jaren is hij steeds duurzamer gaan ondernemen, met als toppunt de peil gestuurde drainage die sinds een jaar of acht werkzaam is. “Bavaria heeft veel restwater (zoet water) wat voorheen via de Goorloop en de Aa in de Maas terecht kwam. Zij vroegen ons om mee te denken over een systeem om het zoetwater terug te brengen in de landbouwgrond. Samen met ingenieurs van KWR Water Research Institute is toen het idee gekomen voor peil gestuurde drainage. Daardoor is er vorig jaar 14 miljoen liter door mijn systeem gegaan.”
Maar wat is peil gestuurde drainage precies? Wilfried legt uit: “Tijdens droge periodes kan ik hiermee mijn land van 9 hectare bewateren. Bavaria pompt het water omhoog en vanuit daar komt het via leidingen in een put terecht in de wei. Via de put loopt er een hoofdleiding door de grond en vanuit daar zijn er om de 10 meter allemaal aftakkingen van de drainage. Het systeem is GPS gelegd, daardoor komt het water overal en gaat het niet naar een punt toe dat bijvoorbeeld lager ligt.” Ook kan hij tijdens natte periodes met overtollig water het systeem benutten als afvoer van het drainagewater. “We kunnen het systeem ook uitzetten zodat er geen water toegevoegd wordt, maar het is vooral handig in de zomer zodat we water toe kunnen voegen in de grond. Voorheen deden we dat met het beregenen van grondwater. In hele warme periodes met langdurige droogte moet dat nog steeds, maar dit is al een hele verbetering.”
Naast de peil gestuurde drainage hebben ze op het melkveebedrijf ook nog andere duurzame middelen. “We hebben ook grasklaverweides zodat we minder stikstof hoeven te strooien, gebruiken zonnepanelen en hebben een kruiderij/grasland voor de biodiversiteit.” Al met al kijken zij dan ook met veel trots naar het bedrijf.
Deze maandelijkse rubriek is een initiatief van Stichting buitengebied Laarbeek, onderdeel van ondernemersfonds Laarbeek.