Skip to main content

90 jaar Mariahout: Feesten, terugblikken en vooruitkijken

Het dorp Mariahout bestaat negentig jaar en dat betekent natuurlijk groot feest. Het eerste juniweekend leende zich voor een reeks diverse activiteiten. Hoewel het karakteristieke Mariahoutse imago in de naam van saamhorigheid blijft, is het voortbestaan van die lokale traditie geen gemakkelijke klus.

Zondagochtend is op zowel religieus als cultureel vlak het tijdstip voor een kerkmis, en dat geldt zeker in het kerkdorp Mariahout. Meestal vindt zo’n geloofsbijeenkomst natuurlijk plaats in de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk, maar voor het lustrumfeest is uitgeweken naar een andere Mariahoutse trekpleister. Het Openluchttheater dient namelijk eenmaal de ochtendmis.

Kern van de gemeenschap

Priester Geoffrey de Jong, ondersteund door Zanggroep de Halmen en het Sint Servatius Gilde, haalt tijdens de mis een aantal keer het jubileum aan. De Jongs woorden zijn gericht aan de Mariahoutse bevolking en bevatten boodschappen voor het heden én de toekomst. “Deze gemeenschap betekent samen delen en naar elkaar toegroeien. Het jubileumfeest staat in het teken van het vieren van verbondenheid”, aldus de priester. Mariahout is misschien net zoals één brood of lichaam, zoals de Bijbel voorschrijft. Er is niets met een tweede, gelijke identiteit als dit Laarbeekse kerkdorp. Deze kerngedachte vormt de uitgang uit het theater en geeft het startschot aan een zondagmiddag vol verschillende programma’s.

Tweelingzus van Mariahout

Misschien stond ze er zelf niet zo bij stil, maar Tonnie Aarts (89) heeft een bijzondere ‘titel’ op haar naam staan. Aarts werd op 28 juli 1933 gedoopt in de Lourdeskerk en was de allereerste. “Het is een mooie gedachte. Leuk dat ik de eerste was”, zegt ze, aan de hand van een klein aantal woorden. Haar zoon Haike vult de antwoorden van zijn moeder af en toe aan. “Mijn moeder is een echte Mariahoutse. Ze woont hier al haar hele leven en is nog steeds actief betrokken bij veel dorpse activiteiten.” Meedoen gaat vanwege haar leeftijd en fysieke gesteldheid een stuk lastiger, maar ondanks dat blijft Aarts genieten. “Het is een fijn en gezellig dorp. Er is altijd wel iets te vinden.”

Toch is de bijna negentigjarige vrouw niet over alle Mariahoutse gebeurtenissen erg blij. In bijna negen decennia heeft Aarts het dorp zien veranderen. “De invloed van het geloof en de kerk zwakten af. Dat vind ik jammer, aangezien deze dingen symbool staan voor Mariahout.” Aan de andere kant kan ze ermee leven. “Het leven is desondanks nog steeds goed. Ik geniet van de kleine dingen, zoals rondrijden in mijn ‘karretje’ en kaarten met mijn vriendinnen.”

Activiteitenvariatie

Kraampjes staan in de brandende zon op het Oranjeplein. Bij sommige zijn thema’s zoals het onderhoud aan het processiepark, het zoeken naar een Mariahoutse buurtbusbestuurder en een wensenlijst voor de ‘gemakswinkel’ het gespreksonderwerp over de Mariahoutse toekomst. Qua lichamelijke activiteiten zijn de Formule 1-simulors en ‘fiets ‘m d’r in’ ideale gelegenheden. Mariahout on Wheels, een toertocht bestaande uit een rit van honderd kilometer te brommer, motor of oldtimer, telt wel als onderdeel van het lustrumfeest, maar start en eindigt alleen in het dorp.

Zo druk als het 40-jarige jubileumfeest in 1983, waarbij bevriende Canadezen getuige waren van een historisch drukbezocht theater (ruim duizend bezoekers), zou het in 2023 nooit worden. Toch doet de Mariahoutse versie van ter land, ter zee en in de lucht, ‘fiets ‘m d’r in’, het zeker niet slecht en zorgt dit (water)fietsspektakel voor een boost aan toeschouwers.